Anatomia poante de balet

 
Poante de balet - pentru unii un instrument de lucru pentru uz zilnic, pentru alţii pantofi de dans, învăluiți într-un mic secret (în special pentru tații, pe care îi salut aici și care se uită la magazinul de poante atingându-și degetele și declarându-l în mod emfatic ..: „Știam „:).
Pentru prima dată a folosit poantele de balet  fiica coregrafului Filipo Taglioni (1777-1871) în cadrul spectacolului de balet Sylfida.Coreograful avea nevoie sa creeze sentimentul de dansatoare ʺ plutitoareʺ.
Alegerea poantelor potrivite de balet nu este atât de ușoară, dar nu vom scrie despre asta astăzi.

Mai întâi, să vorbim despre ce părți se compune poanta de balet.


În acest fel vom înțelege mai multe, diferența dintre modelele individuale. Fiecare model are proprietăți sale individuale, parametri săi unici. Sunt adaptate nevoilor dansatorilor, maturității lor tehnice și, de asemenea, proporțiilor piciorului.

  • O parte importantă este BOX-ul - locul în care degetele sunt „îndoite”. Îi determinăm forma, tăierea arcului, lățimea și duritatea sau chiar materialul (din interior) din care este confecționat. Boxul în sine constă din părți mai mici, care cu siguranță merită atenție.
  • NASUL-partea poantei din faţă care pleacă de la platformă spre tiv. Determina inălțimea nasului care poate fi mare, mediu, scurt.
  • PLATFORMĂ - suprafața pe care stă dansatoarea (stnd pe pointe). Este o bucată din vârf care oferă stabilitate, echilibrul necesar. Suprafața are diferite forme, poate fi de ex. lată, îngustă, rotundă, mai ovală, sau plată sau rotunjită.
  • MARGINILE-  acestea sunt părțile laterale ale poantei de balet, care îmbrățișează piciorul la nivelul articulațiilor în sus, spre ax. Unele poante au aceste părți mai ferme, altele mai slabe. De asemenea, lățimea lor, care este legată de laturile vârfului, poate fi diferită. De exemplu, laturile pot fi joase, medii sau înalte.
  • INSERTUL - parte, de asemenea, foarte importantă. Branțul sprijină balerina atunci când stă într-un punct exact în partea piciorului, puctul de care balerina are nevoie. Pe lângă faptul că are de o duritate diferită (de la moale la cel mai dur), poate avea de ex. diferite lungimi și, de asemenea, confecţionat din diferite materiale, de ex. celuloză, plastic ...
  • Din exterior - TALPA poate fi de ex. întregă, divizată din diferite materiale, de ex. celuloză, piele.
  • CĂLCÂIUL – legat de insert și de branț. Unele lungimi ale talpii lasă călcâiul liber, altele se extind sub el.
     


În același timp, croiala propriu-zisa a poantei de balet (nu mai este branțul) poate avea călcaiul, de ex. conic,în forma plină. Unele tipuri de vârfuri de balet au piele foarte fină cusută pe interiorul călcâiului, ceea ce împiedică alunecarea.
 
Şireturile în tiv - unii producători produc anumite modele de poante cu șireturi, unele sunt rotunde sau elastice. Chiar tivul în sine poate avea proprietăți similare ca si șireturile.
 
Partea interioară a poantelor de balet poate fi pânză, sau realizată dintr-un material moale, care absoarbe transpirația.
 
Materialul din partea de sus (materialul din care sunt fabricate poantele) poate fi, de asemenea, diferit. Poate fi din satin, pânză mată sau material întinzător, ceea ce reduce la minimum îndepărtarea excesului de material la vârf.
 
Există și mai multe diferențe minore în poantele de balet, in producția lor. Am enumerat unele dintre ele, cele care sunt importante în alegerea tipului potrivit de balet.
 
 

Cele mai recente

Video

Instagram